VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Samenleven goed regelen voorkomt ellende

Geplaatst op: 24-02-2014, 10:02:44

Er is te veel verwarring over de verschillende samenlevingsvormen, zeggen de notarissen. Ze vinden het tijd om het geregistreerd partnerschap te schrappen. Wie van tevoren goed nadenkt over de samenlevingsvorm kan veel ellende voorkomen.

Duidelijkheid
Ja, ik wil. In voor- en tegenspoed. Samenleven is lief en leed delen, maar ook samen beslissen over geldzaken. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil meer duidelijkheid in de samenlevingsvormen die Nederlanders kunnen kiezen. De notarissen willen van het geregistreerd partnerschap af. Ruim 90 procent van de aangesloten kantoren meldt dat mensen niet goed weten wat ze precies regelen met een geregistreerd partnerschap.

Testament
“Dat komt bijvoorbeeld naar voren als mensen een testament willen laten opmaken”, zegt woordvoerder Nora van Oostrom van de KNB. “Ze blijken dan niet te weten of ze een samenlevingscontract hebben of een geregistreerd partnerschap.”

Gelijk aan een huwelijk
Het geregistreerd partnerschap is vrijwel gelijk aan het huwelijk, stelt de KNB. In beide situaties zijn de partners elkaars erfgenaam. Ook zijn alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk. Wie deze gemeenschap van goederen niet wil, moet bij de notaris partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. Dat zal uiteindelijk kostbaarder zijn dan een samenlevingscontract, betoogt Van Oosterom. “Het is veel werk om de gemeenschap van goederen uit elkaar te halen. De notaris moet polissen, hypotheken, roerend en onroerend goed uitpluizen. Ook moet hij contact opnemen met de financiële instellingen.”

Verschillen
Er zijn eigenlijk maar twee verschillen tussen geregistreerd partnerschap en het huwelijk, zegt Van Oostrom: “Kinderen die binnen een geregistreerd partnerschap geboren worden, zijn niet automatisch van de man. Ook kan er in het buitenland onduidelijkheid ontstaan. Landen die het geregistreerd partnerschap niet erkennen, zouden geen verblijfsvergunning kunnen verstrekken.”

Verwarring
Van Oostrom snapt dat mensen aan het huwelijk een emotioneel belang toekennen. “Maar wij bekijken het juridisch. Mensen die niet willen trouwen, zijn met een geregistreerd partnerschap veel getrouwder dan ze willen zijn. De vraag is: moet de wetgever een figuur in de lucht houden die zoveel verwarring veroorzaakt?
Ik ken een voorbeeld van iemand die zei: ‘Ik ben getrouwd geweest, maar dat wil ik nooit meer – ik laat me registreren.’ Daarmee stapte hij juist in exact dezelfde situatie.”

Lege handen
De KNB wil graag dat er meer voorlichting komt over de gevolgen van de verschillende samenlevingsvormen. “Ook bij een bruiloft denken mensen meer na over de dj en de bedankjes, dan over de juridische gevolgen van het huwelijk”, zegt Van Oostrom. “We dringen er al langer bij de wetgever op aan om goed te kijken naar de positie van samenwoners. Mensen wonen gemiddeld steeds langer samen, met kinderen, een hypotheek. Als ze uit elkaar gaan, blijkt soms dat een van de partners met lege handen staat. Dat kun je ondervangen in een contract, maar dat moet je wel vooraf doen.”
Erfgenaam

“Het is ook goed om van tijd tot tijd te checken of het samenlevingscontract nog past bij de situatie van de partners”, zegt Bram van Eijndthoven, hoofd van het Fiscaal Bureau van de ING. Ook adviseert hij om na te gaan of de gevolgen bij het overlijden van een van de partners goed geregeld zijn. “Samenwoners zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. In een testament kunnen ze dit laten vastleggen.” (Bron:ING)

De verschillende samenlevingsvormen op een rij: www.mijngeld.nl/wonen/samenlevingsvormen

Bron: www.eufin.nl van 24 februari 2014.

Vorige pagina